“STYLE CNC machines verovert Friesland”

Stuiver Draai- en Freeswerk B.V. & REMA Environmental Machinery

Steeds meer Friese ondernemers uit de metaal- en kunststofindustrie kiezen voor een STYLE machine. Waar de friezen eerder erg honkvast waren aan hun machine- leveranciers, gaan er steeds meer overstag en kiezen ze voor het complete plaatje van STYLE CNC Machines. STYLE is met recht uitgegroeid tot een betrouwbare partner in de verspanende industrie, óók in Friesland.

Ook Stuiver Draai- en Freeswerk B.V. koos voor diverse STYLE machines. Zij draaien en frezen met de machines diverse machine-onderdelen in zowel staal, RVS als kunststof. In januari 2011 heeft Doeke Holtrop het bedrijf overgenomen van de familie Stuiver. Het bedrijf van dhr. Holtrop, JD Engineers, is al 10 jaar trouwe klant bij Stuiver Draai- en Freeswerk uit Friesland. “Naast verspanende bewerkingen kunt u ook voor lassen, boren, tappen, draad- snijden, spiebaan steken en brootsen bij JD Engineers terecht. Kwaliteit, levertijd en prijs zijn goed in balans en één van de speerpunten van ons bedrijf is het direct kunnen reageren op de wensen van de klant,” aldus Dhr. Holtrop. “Wij zijn flexibel en hebben korte levertijden. Ook wordt er maatwerk geleverd. Wat defect is en niet meer te krijgen, kan worden gerepareerd of nagemaakt. In samenwerking met de klant kunnen constructies worden bedacht en gemaakt. Kortom wij denken met u mee voor passende oplossingen.”

De filosofie van het bedrijf slaat direct op het werk dat zij verrichten: ”Wij draaien er niet omheen en frezen het ergste” daarnaast vindt Stuiver: ‘Sis net wat jo dogge, mar doch wat jo sizze’ (zeg niet wat je doet maar doe wat je zegt). Het bedrijf is met de tijd meegegaan door aanschaf van moderne CNC machines, maar er kan ook nog steeds “ouderwets” handwerk worden geleverd.

Case STYLE in Friesland
klantcase style in Friesland

Dhr. Holtrop, eigenaar Stuiver zegt: “Stuiver is een leverancier van de scheepsbouw tot indirect de vliegtuigindustrie. Ook de lokale fietsenmaker komt langs en het grootste stoomgemaal ter wereld in Lemmer mogen wij af en toe ook beleveren door hiervoor onderdelen te vervaardigen.” Er is ooit begonnen met één conventionele bank, die nog steeds zijn werk doet. Om sneller op de concurrentie in te spelen is er een CNC bank aangeschaft. Inmiddels staan er drie CNC draaibanken, één CNC freesbank én is de laatste investering de STYLE MC 1500 bewerkingscentrum. “We hebben gekozen voor STYLE machines omdat de vorige eigenaar al een STYLE machine had staan. Wij maken enkel- stuks en kleine series en waren zeer tevreden over de machine. Ook zijn wij hiermee flexibel en durven we bepaalde onderdelen en werkstukken te maken die een ander niet aandurft”, zegt dhr. Holtrop. “Daarnaast is het voordeel dat er acht medewerkers op de machines van STYLE kunnen werken door de eenvoud van de besturing.”

De waarden van STYLE
Bij de aankoop van een STYLE machine ontzorgen wij de klant volledig. Onze verkoper voor Noord Nederland, Erwin Koelewijn legt uit: “We willen onze klant zoveel mogelijk ontzorgen. Ik neem graag een kijkje in de fabriek om goed te zien wat de klant precies doet en welke producten hij op de machine wil gaan maken.” Hierna volgt een advies afgestemd op de wensen van de klant en wordt de ideale machine samengesteld. Na de aanschaf van een STYLE machine wordt het proces in gang gezet. De klant ontvangt een voorbereidingsdocument waarin precies wordt uitgelegd welke voorbereidingen de klant moet treffen. Nadat de machine gebouwd is neemt onze afdeling logistiek contact op voor het transport van de machine. Vaak komt direct met het transport een monteur mee om de machine in gebruik te stellen én wordt er vrijwel direct een training gegeven aan de bediener van de machine. Erwin zegt: “Het is erg prettig werken op deze manier en je geeft de klant meteen duidelijkheid, geen gedoe achteraf en iedereen weet waar hij aan toe is.”

Een tweede klant uit het prachtige Friesland is REMA Environmental Machinery uit Ferwerd. REMA ontwikkelt en produceert machines voor de landbouw en groensector. Een mechanische looftrekker (chemie-vrije loofvernietiging) voor de aardappelteelt is het paradepaardje. Deze machine vindt afzet over de hele wereld.

Vrijwel de hele productie van de machine wordt uitbesteed behalve het draaiwerk en de assemblage van de complete machine. “Draaien doen we zelf om de kwaliteit zo hoog mogelijk en de productietijd zo laag mogelijk te houden. Daarnaast ontwikkelen we veel (prototype)machines waarbij flexibiliteit en snelheid in aanpassingen belangrijk zijn”, aldus engineer Wilko Regnerus die samen met zijn broer Piet eigenaar is van het REMA.

De broers Regnerus hebben hun wortels in de landbouw. “Vanuit het loonwerk, aannemerij en constructieverleden is REMA ontstaan. De drive om machines te bouwen die een grote bijdrage leveren aan duurzaamheid en een veilige voedselvoorziening zijn hierbij het uitgangspunt.

In oktober 2018 hebben zij hun eerste STYLE machine geleverd gekregen. “Wij zijn volledig nieuw met verspanen. Eerst hebben we naar een gebruikte machine gekeken maar zagen snel dat de instelbaarheid hiervan nog best wel complex kan zijn. Zo kwamen we bij STYLE uit vanwege de simpele en intuïtieve bediening. Ook de hoge capaciteit en flexibiliteit bij kleine series en enkelstuks onderdelen gaven de doorslag.” Aangezien de broers Regnerus geen ervaring hadden met draaien wilden ze het ‘ambacht’ zoveel mogelijk uit de bewerking halen. Omdat alle engineering zelf wordt gedaan en er ook machines in serie worden gebouwd wilden ze het draaiwerk zoveel mogelijk automatiseren. De STYLE 510 voorzien van gereedschapswissel biedt daarbij de oplossing. “Style is een Nederlands bedrijf met een uitstekende ondersteuning en zij zijn zeer meedenkend. Daarnaast is de service top!”

Verspanen: Van ambacht naar STYLE!