“Een verhaal van groei, faillissement, meer groet tot een nieuw pand en een team klaar voor de toekomst”

Polyketting

Experts in accumulation and conveying technology

Polyketting: het verhaal
Na een warme ontvangst stak Ton de Groot, directeur Polyketting, direct van wal. Na het faillissement in 2011 moest (en wilde!) Polyketting wel moderniseren. Waar ze zijn begonnen met conventionele draaibanken, werd de drang naar CNC machines steeds groter. Daarnaast worden er nu meer kleine series bij Polyketting geproduceerd. Na contact te hebben gelegd met STYLE en waarbij meerdere medewerkers bij de fabriek van STYLE zijn komen kijken, werd de overstap naar CNC gemaakt. STYLE bleek perfect te passen: puur Nederlands bedrijf en technisch goede machines. Sinds eind maart draait de nieuwe 510 draaibank overuren. “Maar”, zegt Ton, “eerst even terug naar het begin.”

In 1956 is Polyketting opgericht in Den Haag door de heer Van Koeveringe. Hier stond de handel in kettingen en tandwielen centraal. Dit werd in de loop der jaren uitgebreid met transportkettingen, mede door groeiende vragen van klanten. Door ruimtegebrek in de randstad en hoogoplopende huurprijzen, besloot de directie in 1975 te verhuizen naar Zelhem, in de Achterhoek. Deze ruimte bood Polyketting de mogelijkheid om te gaan innoveren en werd begonnen met de productie van volledige transportbanden. Niet lang daarna openden ze hun eigen productiefaciliteit en software engineering. In 1990 werkten er inmiddels ruim 80 mensen en was het een goedlopend bedrijf.

In 2006 is het bedrijf inclusief alle medewerkers overgenomen door Dhr. Odink en dhr. Grasmeijer, beide met veel ervaring in de branche voor transportsystemen. Daarnaast bleef de naam Polyketting bestaan, net als de autonome positie in de markt.

bedrijf polyketting
klantcase polyketting

Crisis als nieuw startpunt
Tijdens de crisis raakte Polyketting in zwaar weer; het bedrijf ging in 2011 failliet. Er werkten destijds 40 medewerkers. Gelukkig waren er voldoende mensen met vertrouwen in het bedrijf. Voormalig financieel directeur Ton, nu de algemeen directeur, zag kansen om zich te onderscheiden met nieuwe, verbeterde producten. Hij besloot in december 2011 om het bedrijf over te nemen. Met 15 man werd er keihard gewerkt aan de doorstart en het bedrijf kwam langzaam uit het dal. Na de herstart ontwikkelde Polyketting een geavanceerde accumulator, die nationaal en internationaal goed scoort. “Polyketting is back in business.” lacht Ton.

De focus ligt op de drie hoofdactivitetien: ontwikkelen en fabriceren van computergestuurde transportsystemen, handel in transportkettingen en de vervaardiging van transportbanen. De opdrachtgevers zijn voornamelijk grote industriële bedrijven uit binnen- en buitenland, maar de grootste groep bestaat uit de voedingsmiddelenindustrie. “Denk aan bedrijven als Tetrapak en Elopak”, legt Ton uit.

Flexibiliteit van engineering tot productie
“En, onze grootste klant zit gewoon bij ons in het pand. Intralox in Zelhem maakt onder andere matjes om garnalen te transporteren, maar ook grote sorteersystemen voor bedrijven zoals Zalando of Amazon.” Het is een echt kop-staart bedrijf: de ruwe onderdelen komen binnen en het complete product komt naar buiten en is direct klaar voor transport naar de klant.

Nu in 2017 werken er inmiddels weer 60 mensen bij Polyketting en is de verhuizing naar zo’n 500 meter verderop al ruim twee jaar volop bezig. “In maart 2016 is de rollenmakerij naar het nieuwe pand verhuisd en langzaamaan wordt ook de rest van de productie verhuisd. Zo wordt de tweede laser nog dit jaar verplaatst”, aldus Ton. “En afgelopen maart hebben we alweer een nieuw stuk grond gekocht omdat de groei ongelofelijk snel gaat”.

Na dit prachtige verhaal neemt Ton ons mee via het huidige pand, naar het nieuwe pand. Vol trots hebben we een rondleiding gekregen, van kantoor tot de grote productiehal waar tussen de bedrijven door nog geklust wordt voor de afdelingen die nog op het ‘oude’ adres zitten. Dan lopen we door naar de plek waar de STYLE machines zijn opgesteld. Hier komen we de draaiers Niels en Gertie tegen. Niels verteld: “Ik had wel wat CNC ervaring, maar na een halve dag training op de STYLE draaibank, kon ik zelf aan de slag. Ik ben erg tevreden over de machine, het werkt snel en zeer accuraat.” Gertie laat zien dat er zelfs aan het design van STYLE nog wel wat veranderd kan worden: “We hebben extra metalen platen aan de achterkant geplaatst, wat beschadigingen van het plaatwerk tegengaat. Hierdoor blijft de machine als nieuw”, legt Gertie uit.

“Het voordeel van STYLE zit ‘m in het contact met slechts één organisatie en het hebben van één soort machine. Hierdoor zijn wij een stuk flexibeler. Ook hebben deze vier machines ons geholpen met het moderniseren van het machinepark. Het productieproces loopt nu erg soepel”, verteld Ton enthousiast over de netjes in lijn geplaatste machines.

klantcase polyketting

Innovatie: meersporige buffertafel
Polyketting zit niet stil en is dagelijks bezig met innovatie. Processen moeten steeds efficienter verlopen, kosten moeten laag worden gehouden en de klant wil kwaliteit, effectiviteit en eenvoud.

Een accumulator of buffertafel wordt al weer drie jaar gepresenteerd. (juni 2017, red.) Dit is een lopende band die korte opstoppingen zelf kan opvangen. Hierdoor kan het aantal lijnonderbrekingen met zo’n 5 tot 10 procent worden verminderd. Polyketting levert complete buffer- en transportsysteem die ze zelf ontwerpen, fabriceren en installeren. De afgelopen drie jaar heeft Polyketting een nieuwe generatie buffertafels in eigen beheer verder ontwikkeld, waarvoor grote internationale belangstelling bestaat en waar patenten voor zijn verleend. Dit soort systemen wordt voornamelijk toegepast in de voedingsmiddelenindustrie, zuivelindustrie en de non-food industrie. Een prachtig product waarvan de STYLE machines een klein onderdeel mogen verzorgen.

Graag bedanken wij Ton de Groot voor het openstellen van zijn prachtige bedrijf en wij wensen Polyketting veel succes met de toekomst.