Machinefabriek Harderwijk: van reparatiebedrijf tot marktleider

Machinefabriek Harderwijk: van reparatiebedrijf tot marktleider

MachinefabriekHarderwijk_hal

Van reparatiebedrijf tot marktleider in trapeziumschroefdraad.

Machinefabriek Harderwijk BV combineert verspanende toelevering met een bijzonder specialisme: productie van trapeziumschroefdraad.

Bij binnenkomst in het oude bedrijfspand van Machinefabriek Harderwijk (MFH) worden we harte- lijk ontvangen door Karel Prakken (eigenaar) en Jochem Foppen (medewerker CNC). We krijgen eerst een rondleiding door het nieuwe pand aan de andere kant van Harderwijk. Het nieuwe pand staat op een prachtige locatie op een nieuw ontwikkeld industrieterrein. Binnen wordt nog hard gewerkt om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten.

Marktleider in Nederland

Machinefabriek Harderwijk is begonnen als reparatiebedrijf en later door Karel Prakken omgezet naar de machinefabriek zoals die nu is. Door de markt te bewerken vanuit de vraag en niet vanuit de eigen productiemogelijkheden, zijn ze uitgegroeid tot een bekende naam in de maakindustrie. ‘Met ruim 3000 klanten door Europa, waarvan MACHINEFABRIEK HARDERWIJK VAN REPARATIEBEDRIJF TOT MARKTLEIDER IN TRAPEZIUMSCHROEFDRAAD Machinefabriek Harderwijk BV combineert verspanende toelevering met een bijzonder specialisme: productie van trapeziumschroefdraad. meer dan de helft in Nederland en Belgie, zijn wij marktleider op het gebied van het produceren van trapeziumdraad”, zegt Karel Prakken.

Een van de eerste machines was de STYLE draaibank doordat er een klein beetje seriematig werk en licht conventioneel werk nodig was. “Ik ben in contact gekomen met STYLE door een collega, die een los softwarekastje van STYLE had staan. Het werkte eenvoudig en ben direct in Bunschoten gaan kijken bij de productie. Ik was meteen enthousiast en heb een STYLE aangeschaft’, legt Karel uit. De eerste draaibank hebben ze inmiddels ingeruild voor een nieuwe en deze heeft ook een prachtige plek gekregen in de nieuwe machinefabriek. Het machinepark is up te date en MFH levert ook met onbemand draaien de hoge kwaliteit die de klanten eisen. Specialiteit van MFH is echter schroefdraad wervelen.

Schroefdraad wervelen

Schroefdraad wervelen is een verspanende bewerking. De verspanende hoofdbeweging is eenfreesbewerking. Het gereedschap omcirkeld met hoge snelheid de langzaam roterende as. De beitels snijden in 1 doorgang het gewenste profiel in de as. De bewerking is relatief jong en technisch erg gecompliceerd. Machinefabriek Harderwijk beschikt over meerdere draadwervelmachines.

“Ik heb destijds gekozen voor een STYLE omdat de prijs-kwaliteit verhouding erg goed is. Wij hebben vaak een grote doorlaat nodig voor onze producten. De machine heeft een goede CNC nauwkeurigheid, repeteerbaar en boven alles, het is makkelijk te bedienen”, aldus Karel. “Daarnaast zijn we erg blij met de serviceafdeling. Wij hebben er gelukkig weinig gebruik van gemaakt, maar die enkele keer dat het nodig was ging dat perfect. Natuurlijk zitten jullie om de hoek, maar ook onderdelen zijn altijd op voorraad waardoor we nooit lang hoeven te wachten. Hier kunnen andere machineleveranciers nog wat van leren! Schroefdraad wervelen is een verspanende bewerking. De verspanende hoofdbeweging is een freesbewerking. Het gereedschap omcirkeld met hoge snelheid de langzaam roterende as. De beitels snijden in 1 doorgang het gewenste profiel in de as. De bewerking is relatief jong en technisch erg gecompliceerd. Machinefabriek Harderwijk beschikt over meerdere draadwervelmachines. Kortom perfect dus!”, zegt Karel met een grote lach. De nieuwe, grote open hal geeft een machtig gevoel van ruimte waarin de machines netjes zijn opgesteld. De speciale lampen geven geven een zee van licht waardoor de medewerkers goed zicht hebben op de machines en het materiaal. “De laatste machines en nog wat voorraad wordt voor het eind van 2017 ook nog verhuisd en in 2018 kunnen we fris beginnen”, lacht Jochem. Karel: “Met de bouw van deze nieuwe fabriekshal, de nieuwste technologie en schone werkomgeving hopen wij een voorbeeld te zijn voor de industrie.”

Het is leuk om te zien dat bedrijven als Machinefabriek Harderwijk hun vakmanschap en expertise combineren met een gezonde dosis humor. En we zijn dankbaar voor hun vertrouwen in STYLE!

Meer weten over Machinefabriek Harderwijk?
Bezoek dan www.mfh.nl

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.