“Van reparatiebedrijf tot marktleider in trapeziumschroefdraad”

Machinefabriek Harderwijk

Machinefabriek Harderwijk BV combineert verspanende toelevering met een bijzonder specialisme: productie van trapeziumschroefdraad.

Marktleider in Nederland
Machinefabriek Harderwijk is begonnen als reparatiebedrijf en later door Karel Prakken omgezet naar de machinefabriek zoals die nu is. Door de markt te bewerken vanuit de vraag en niet vanuit de eigen productiemogelijkheden, zijn ze uitgegroeid tot een bekende naam in de maakindustrie. ‘Met ruim 3000 klanten door Europa, waarvan meer dan de helft in Nederland en Belgie, zijn wij marktleider op het gebied van het produceren van trapeziumdraad”, zegt Karel Prakken.

Een van de eerste machines was de STYLE draaibank doordat er een klein beetje seriematig werk en licht conventioneel werk nodig was. “Ik ben in contact gekomen met STYLE door een collega, die een los softwarekastje van STYLE had staan. Het werkte eenvoudig en ben direct in Bunschoten gaan kijken bij de productie. Ik was meteen enthousiast en heb een STYLE aangeschaft’, legt Karel uit. De eerste draaibank hebben ze inmiddels ingeruild voor een nieuwe en deze heeft ook een prachtige plek gekregen in de nieuwe machinefabriek. Het machinepark is up te date en MFH levert ook met onbemand draaien de hoge kwaliteit die de klanten eisen. Specialiteit van MFH is echter schroefdraad wervelen.

klantcase machinefabriek harderwijk
klantcase machinefabriek harderwijk

“Ik heb destijds gekozen voor een STYLE omdat de prijs-kwaliteit verhouding erg goed is. Wij hebben vaak een grote doorlaat nodig voor onze producten. De machine heeft een goede CNC nauwkeurigheid, repeteerbaar en boven alles, het is makkelijk te bedienen”, aldus Karel. “Daarnaast zijn we erg blij met de serviceafdeling. Wij hebben er gelukkig weinig gebruik van gemaakt, maar die enkele keer dat het nodig was ging dat perfect. Natuurlijk zitten jullie om de hoek, maar ook onderdelen zijn altijd op voorraad waardoor we nooit lang hoeven te wachten. Hier kunnen andere machineleveranciers nog wat van leren! Kortom perfect dus!”, zegt Karel met een grote lach. De nieuwe, grote open hal (geopend in eind 2017, red.) geeft een machtig gevoel van ruimte waarin de machines netjes zijn opgesteld. De speciale lampen geven geven een zee van licht waardoor de medewerkers goed zicht hebben op de machines en het materiaal. “De laatste machines en nog wat voorraad wordt voor het eind van 2017 ook nog verhuisd en in 2018 kunnen we fris beginnen”, lacht Jochem. Karel: “Met de bouw van deze nieuwe fabriekshal, de nieuwste technologie en schone werkomgeving hopen wij een voorbeeld te zijn voor de industrie.”

Het is leuk om te zien dat bedrijven als Machinefabriek Harderwijk hun vakmanschap en expertise combineren met een gezonde dosis humor. En we zijn dankbaar voor hun vertrouwen in STYLE!

Schroefdraad wervelen

Schroefdraad wervelen is een verspanende bewerking. De verspanende hoofdbeweging is een freesbewerking. Het gereedschap omcirkeld met hoge snelheid de langzaam roterende as. De beitels snijden in 1 doorgang het gewenste profiel in de as. De bewerking is relatief jong en technisch erg gecompliceerd. Machinefabriek Harderwijk beschikt over meerdere draadwervelmachines.