In gesprek met: Han Stakebrand, StaPoTech

Bezoek stapotech 2016

In gesprek met: Han Stakebrand, StaPoTech

Naar aanleiding van de koop van zijn vijfde machine en tevens grootste STYLE draaibank die wij bouwen, is er een gesprek geweest over de beweegredenen van Han Stakebrand, eigenaar StaPoTech, om te blijven kiezen voor STYLE.

StaPoTech

Samen met zijn dochters runt Han Stakebrand StaPoTech, een bedrijf in podia technieken in België. Opgericht meer dan 100 jaar geleden door de familie Stakebrand, oorspronkelijk als een Amsterdamse kunstsmederij.

Door de groei was er in de jaren 2000 besloten om een Belgische vestiging te openen, Stakebrand BVBA. Na het begin van de economische crisis blijkt dit een gouden zet want de Nederlandse onderneming dreigt failliet te gaan, wat uiteindelijk ook gebeurd. De Nederlandse onderneming is na het faillissement in 2009 verkocht aan Van Trekwerk Staal, nu beter bekend als Stakebrand TWS. Han Stakebrand heeft uiteindelijk besloten om de Nederlandse vestiging te verlaten en de Belgische onderneming voort te zetten als zelfstandige, onder de nu bekende naam StaPoTech. Inmiddels is het bedrijf een gevestigde naam in podium technieken, gespecialiseerd in het realiseren van kleinere projecten in heel België en Nederland.

Zijn dochters zitten ook niet stil en draaien mee in het productieproces. Klussen die de dames met beide handen aangrijpen zijn onder andere de engineering, de bouw van schakelkasten en het lassen van producten. Met recht een echt familiebedrijf.

Aan welke producten moeten wij denken bij de productie voor podiumtechnieken?

De STYLE CNC machines worden gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van liertrommels, lieren en grote schijven. Al deze technieken ziet men terug in het theater. Eigenlijk zien ze deze niet, maar zonder deze producten kan een theatervoorstelling niet tot een perfect einde worden gebracht.

Met de aankoop van deze draaibank heeft u 5 STYLE machines. Waarom weer een STYLE?

“Vanwege de verschillende opleidingsmogelijkheden in België voornamelijk gericht op dialoogbesturing werd er destijds gezocht naar een gebruiksvriendelijke besturing. Voordat STYLE in beeld kwam, zijn er eerst andere machines aangekocht maar hier bleek dat het voor de medewerkers erg lastig was om de besturing onder de knie te krijgen”, aldus Han. “Daarnaast is het fijn dat ons complete machinepark is voorzien van één besturing en ons machinepark straalt daarmee een gevoel van eenheid uit.”

StaPoTech meets STYLE

Han geeft aan, “STYLE kwam vaak op ons pad tijdens het bezoeken van verschillende beurzen in Nederland en België. Daar heb ik vaak gesproken met de medewerkers van STYLE. Daarnaast kreeg ik de mogelijkheid om een 2e hands STYLE bank te kopen. Na eenmaal gewerkt te hebben op deze 2e hands machine, waren we echt overtuigd van de makkelijke besturing.” Al snel werd de 2e hands machine ingeruild voor een nieuwe CNC draaibank en werd een CNC freesbank aangeschaft. “Naast de eenvoudige besturing zat de overtuiging vooral in de prijs-kwaliteitverhouding, maar het belangrijkste is de nauwkeurigheid van de machines”, zegt Han. “Doordat wij enkelstuks en kleine series maken voor onze klanten zijn de STYLE machines perfect. Wij zijn zeer tevreden over de efficiente Nederlandse service, storingen worden snel opgelost door de korte reistijd. Dit is met machines uit het buitenland wel eens anders. Ook hebben ze eigenlijk altijd de benodigde onderdelen op voorraad.”

Na de afname van de STYLE 1200 draaibank besloot hij de afspraak met de koop van een BT3000 freesbank, zijn zesde machine, welke begin volgend jaar in zijn werkplaats in gebruik wordt genomen.